26 Nisan 2024 Cuma

Kahvaltılı Hasbihal Programı Gerçekleştirildi

Akdeniz Derneği üye ve gönüllüleri kahvaltılı hasbihal programında bir araya geldi.

1 Aralık Pazar günü Toroslar Temsilciliğinde gerçekleştirilen programa üye ve gönüllülerin yanı sıra birçok davetli katıldı. Kahvaltı ikramı ile başlayan programda Kurân-ı Kerim tilavetinin ardından, Toroslar Temsilciliğinde yapılan faaliyetler ile ilgili Temsilcilik Koordinatörü Murat UTMA tarafından bilgilendirme yapıldı.

Ardından günün manasına binaen bir konuşma yapan Akdeniz Derneği Başkanı Yusuf YALÇINKAYA şunlara değindi;

Modern dünyanın yoğun koşuşturma trafiğinde böyle hasbihal edeceğimiz ortamlara ihtiyacımız var. Bu ortamlar bizim için sığınılacak, huzura kavuşulacak adalar mesabesindedir. Hasbihal sohbet veya söyleşi anlamına gelir. Aynı zamanda "hasbi ve hal" kelimelerinde oluşur. Hasbi demek gönülden veya bir sebebe bağlı olmadan yani hesapsız demektir. Bizim ilişkimizde gönülden ve gönüllülük esası üzerine kurulduğundan davetiyemize "Kahvaltılı Hasbihal" dedik. Bu anlamda yaptığımız tüm faaliyetler gönüllü olmalı ve gönüllere dokunmalı. Bizler gönülden çalışan bir iyilik hareketi olmalıyız. Dernek bünyesinde yaptığımız tüm faaliyetlerimizde Salihat niteliğindeki salih ameller ve iyilikler olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda yaptığımız iyilikleri çoğaltabilmek içinde siz kıymetli gönüldaşlarımızın desteğine ve çabasına ihtiyaç duyuyoruz. Kötülüklerle ancak iyiliklerimizi çoğaltarak mücadele edebiliriz. Bu yüzden pasif değil aktif iyiler olmaya ihtiyacımız var. Her birimiz kendi özel hayatlarında iyi insanlar olabiliriz. Ama iyiliğin yaygınlaşması için çabamız yoksa sadece pasif iyiler olarak kalırız. Mekke’de de kötülükten uzak duran Hanifler vardı. Bunlar da bireysel hatalarında çok iyi insanlardı. Yılın belli zamanlarında mağaralara çekilip zamanlarını tefekkürle geçirirlerdi. Tıpkı Hz. Peygamberin Hira da geçirdiği zaman gibi. Hz. Peygamberi onlardan farklı kılan Hira da vahyin inmesiyle birlikte "Kalk ve uyar" hitabının muhatabı olarak aktif iyilerden olmasıydı. Birileri iyilik yolunda koştururken bizler sadece seyirci kalıp sahadakilerin kritiğini yapıyorsak bunun bize bir faydası olmaz. Sahaya inip iyiliklere destek olmalıyız. Rabbim yaptığımız tüm faaliyetleri salih ameller olarak kabul buyursun inşallah.

Programda ilmihal ve genel kültürden oluşan küçük bir soru yarışması da yapıldı. Kazananlara hediyeler verildi. Son bölümde ise Öğretmen Komisyonu üyesi Tugay GEZGİN ile öğrencisi tarafından gerçekleştirilen kanun dinletisi ve çay muhabbetinin ardından program son buldu.